Tunderea

Tunderea încurajează ramificarea și ajută la dezvoltarea unor flori mai abundente. Ar trebui să fie efectuată între sfârșitul lunii februarie și începutul lunii aprilie. Tăierea mai târziu de luna aprilie va duce la o întârziere a înfloririi.

Se taie cu foarfece de grădină ascuțite, la 0,5-1 cm deasupra setului de doi muguri de frunze sănătoși. Îndepărtați întotdeauna toate frunzele ofilite și fie tulpinile întregi, fie doar părțile care au murit (de exemplu, din cauza înghețului).

În primul an, toate clematitele trebuie tăiate la cel mult 30 cm mai sus de bază, pentru a încuraja creșterea de noi tulpini la baza viței de vie. Un rezultat similar, sau chiar mai bun, poate fi obținut prin așezarea tulpinilor pe sol și acoperirea lor cu mulci, așa cum ați făcut la plantarea clematisului. Aceasta va favoriza rezistența plantelor și va asigura astfel o mai bună înflorire și o imunitate mai mare la boli. În anii următori, tăierea depinde de soi și de anotimpul în care înflorește (consultați ultima coloană dintr-un tabel de catalog și desenul 1 și desenul 2).

Când vine vorba de tăiere, clematis poate fi împărțită în linii mari în trei grupe, pe care le vom numi
1 (niciuna), 2 (ușoară) și 3 (dură).

Grupul 1. (niciuna)

Grupa 2. (ușoară) – 100 – 150 cm deasupra solului

Grupa 3. (dură) – 30-50 cm deasupra solului

Grupa 3. (dură) – 5-10 cm deasupra solului; clematite perene;

Metode de tundere

1. (niciuna) – sunt soiuri care înfloresc numai pe creșterile produse în anul precedent: Clematises din Montana și Atragene Group. În general, nu se taie deloc, dar dacă este necesar să se taie unele creșteri excesive, se taie imediat după înflorire, de obicei nu mai jos de 1 m deasupra solului.

2. (ușoare) – sunt soiurile cu flori mari care încep să înflorească în mai sau la începutul lunii iunie, cu primul buchet de flori care apare pe creșterea din anul precedent, urmat de un buchet mai mic pe noua creștere. Tăierea trebuie să constea în tăierea lăstarilor la o înălțime de 100-150 cm de la bază (cu cât planta este mai tânără, cu atât trebuie tăiată mai jos). Acesta este un mod sigur de tăiere dacă nu suntem siguri în ce categorie se încadrează planta noastră.

3. (dură) – sunt specii și soiuri cu înflorire mai târzie, care înfloresc pe noile creșteri de la sfârșitul lunii iunie până în iulie, de exemplu, soiurile din grupul Viticella și din grupul Jackmanii. Acestea ar trebui să fie tăiate tare deasupra celui de-al doilea sau al treilea set de muguri, la 20-50 cm de la sol. Acest model de tăiere trebuie aplicat și vițelor viguroase, dacă doriți să le reduceți creșterea: Clematis din grupul Tangutica. În ceea ce privește clematisele erbacee perene (Grupul Haracleifolia și Inegrifolia) și cultivarele din Grupul Texensis, îndepărtați toate tulpinile moarte chiar deasupra bazei, tăiați restul la 5-10 cm deasupra solului.