PLANTAREA SI INGRIJIREA BUJORILOR

Plante perene, statornice, solitare, magnifice, de neinlocuit in gradinile noastre.
Usor de intretinut, nepretentiosi, ne impodobesc atat gradinile cat si interioarele.
Florile, sunt foarte decorative, in forma de sfere, coroane, boluri sau anemonoide, simple, duble, semiduble sau pline, in culori si nuante vii, cu parfumuri imbatatoare, ne vor bucura cu prezenta lor.

BUJORI LACTIFLORA SI HIBRIZI

ADÂNCIMEA DE PLANTARE

Plantați partea superioară a rădăcinii de bujor de aproximativ 5 până la 7 cm sub nivelul solului. Atunci când sunt plantați prea adânc, bujorii vor produce mai puține flori, atunci când sunt plantați prea puțin adânci se vor usca și acest lucru va avea ca rezultat o producție mai mică de flori. De asemenea, atunci când sunt plantati prea puțin adânc, în timpul iernii nu este posibil să se sterilizeze împotriva buruienilor, deoarece acest lucru va deteriora plantele.

În primii 1-2 ani de la plantare nu trebuie să vă așteptați la recoltarea comercială a florilor. Planta are nevoie de acest timp pentru a se stabiliza și a crea mai mulți „ochi”.

Când sunt îngrijiți în mod corespunzător, bujorii pot fi crescuți în aceeași locație pentru o perioadă lungă de timp (10 până la 20 de ani) și pot produce o bună recoltă comercială de producție de flori de mai mulți ani.

UDAREA

Udarea este o parte importantă a bujorilor în creștere.

Chiar după plantare, bujorii au nevoie de apă, astfel încât solul poate intra în contact bun cu rădăcinile și pot începe să înrădăcineze.

Primăvara, bujorii pot crește foarte repede și este crucial să aiba suficientă umiditate pentru a crește corect. Asigurați-vă că începeți să irigați la timp, astfel încât pământul să nu se usuce.

Cu posibile șanse de îngheț nocturn, udați bujorii pentru a preveni avortul mugurilor din cauza înghețului nocturn. Cantitatea de apă depinde de temperatură și evaporare.

FERTILIZAREA (ÎN FUNCȚIE DE PROBA DE SOL)

Este foarte important să luați un eșantion de sol anual pentru a testa nevoile plantelor.

Bujorii au nevoie de mult N la începutul dezvoltării culturii / lăstarilor. Asigurați-vă că N este disponibil în timp util pentru absorbția plantei; dacă nu, planta devine mai susceptibilă la Botrytis și alte boli.

Sfârșitul lunii ianuarie: Extra Azot + Potasiu

Chiar înainte de creștere: 7-14-28 / 12-10-08 + Material organic

După înflorire: 10-10-08 Repetați după 1 lună

BOLI ȘI INSECTE:

Bujorii sunt o cultură relativ ușoară, cu putine probleme; Botrytis va trebui tratat.

În momentul apariției germenilor: sol ud / fiecare plantă cu 1/4 de litru de apă cu Sumislex / Collis, acest lucru va preveni multe probleme pe parcursul culturii.

În timpul etapei de creștere: pulverizați împotriva Botrytis (Kenbyo / Teldor) aproximativ la fiecare 10 zile sau după cum este necesar.

După înflorire: aproximativ la fiecare 2 până la 3 săptămâni împotriva Botrytis, sau după cum este necesar.

După îndepărtarea tulpinilor în toamnă, este foarte important să îndepărtați toate resturile de frunziș și tulpini de pe câmp, pulverizați cu Collis împotriva Botrytis.

Cele mai frecvente insecte la bujori sunt: afidele și nematodele frunzelor; spray de exemplu cu Vertimec Gold și Mesurol.

BUJORII ARBUSTIVI

Bujorii arbustivi sunt arbusti magnifici, de lungă durată, care nu trebuie să lipseasca din nici o grădină. Unele soiuri au o înălțime de 1-1.5m, iar plantele sunt capabile să suporte flori de diametrul de 25 cm. Se dezvoltă în zone cu ierni reci și veri fierbinți și sunt rezistenți din zonele 3, 4 până la 8. Bujorii arbustivi nu sunt plante pentru grădinarul nerăbdător, deoarece poate dura 3 ani pentru a deveni stabili, au nevoie de ceva timp să se stabilească înainte de a înflori.

PLANTARE:

Se sapa o groapa de 40/40/40, incluzand un compost de gradina si o mana de ingrasaminte generala. Instalați bujorii cu rădăcinile vertical in groapa, cu punctul de altoire la cel puțin 4 cm sub sol. Acest lucru va încuraja bujorul sa faca rădăcini proaspete și lăstari bazali.

LUMINĂ / UDARE:

Umbra ușoară după-amiaza, pentru a proteja florile, protectie împotriva vântului uscat în timpul verii și iernii. Sunt foarte toleranti la secetă, odată stabiliti. Nu instalați lângă bujori un sistem automat de irigare, așteptați până când solul se usucă până la 8-10 cm in profunzime, înainte de udarea profundă. Udarea prea abundenta va ucide rădăcinile și este un motiv comun pentru eșec.

ÎNGRĂȘĂMINTE / SOL ȘI PH:

Bujorii arbustivi au nevoie de un sol bine drenat, cu un pH aproape de neutru sau puțin mai ridicat. Dacă solul dvs. este acid, adăugați câteva mâini de var la plantare.

DĂUNĂTORI / BOLI:

În cazuri rare, puteți observa o gaură în tulpina lemnoasă cauzată de o insectă. Este posibil să puteți ucide larva din tunel folosind un fir subțire sau pur și simplu să decupați zona afectată. Bujorii arbustivi sunt ocazional afectați de boli fungice care cauzează pete negre pe frunze și înțepături pe lăstari. Îndepărtați orice frunza bolnava de îndată ce ați observat și asigurați-vă că ati curățat toate frunzele plantei afectate din toamnă. Dacă bolile fungice devin o problemă, pulverizați cu un fungicid la începutul primăverii, repetând tratamentele timp de câteva săptămâni. Fiți sârguincioși și nu lăsați petalele căzute să rămână prinse în plante sau pe pământ.

Companioni: Hellebores, Alchemilla, Leucojum, Epimedium și Iris sunt toate minunate în combinație cu bujorii.

TUNDEREA:

Îndepărtați doar tulpinile deteriorate sau rupte. Odată ce planta are o anumită vârstă și crește puternic, poate doriți să deschideți puțin centrul pentru a încuraja înflorirea pe tulpini mai înalte și pentru a crește circulația aerului. Arbustivii sunt altoiti pe rădăcini erbacee de bujor și uneori apar drajoni de la baza plantei. Acestia ar trebui eliminati imediat.

Sfârșitul perioadei de îngrijire: Îndepărtați toate frunzele moarte după îngheț, inclusiv pețiolele frunzelor si aruncațile departe de zona de grădină, nu în grămada de compost. Plantele noi ar trebui să fie mulcite, și în cele mai reci zone ar trebui să fie învelite cu pânză sau un alt material pentru a proteja de vânturile de iarnă.