Multe varietăți de clematis și unele plante cățărătoare sunt excelente pentru cultivarea în recipiente pe balcoane, terase, cabane și altele asemenea. Ca recipient puteți folosi un ghiveci mare de flori, o găleată, o cutie de lemn etc. Dimensiunea acestuia trebuie să fie de cel puțin 20 de litri, să aibă o înălțime mai mare de 40 cm și un diametru de 30 cm. este important să aibă găuri mari de scurgere. Un strat de ghivece de lut zdrobit și pietriș pe fund va asigura un drenaj bun.

La plantare, umpleți un recipient cu un amestec de pământ humus și compost sau gunoi de grajd. Dacă nu aveți la dispoziție un sol bogat și fertil, puteți pregăti fundația amestecând cantități egale de turbă și scoarță de pin bine fărâmițată și adăugând 2-6 g de var măcinat și 4-5 g de îngrășământ cu eliberare lentă (de exemplu, Substral Osmocote 5-6 M) pentru fiecare litru de bază. pH-ul pământului pentru ghiveci trebuie să fie în jur de 5,5-6, mai mic decât în cazul cultivării în pământ. O plantă trebuie să fie pusă în pământ la 5-10 cm mai adânc decât creștea înainte (pentru grupul Atragene – 1 cm mai adânc), cu ghemul de rădăcini în centru. Umpleți un recipient cu pământ de ghiveci, lăsând primii 3-5 centimetri goi pentru a facilita udarea. Alimentarea insuficientă cu apă este cea mai populară greșeală făcută la cultivarea clematisului în recipient, așa că asigurați-vă că după udare solul este bine saturat.

Pentru a obține plante cu o creștere bună și o înflorire abundentă, trebuie să se acorde o atenție deosebită alegerii soiului potrivit și asigurării unor condiții de creștere adecvate, cum ar fi hrănirea anuală cu un aliment cu eliberare lentă, cel mai bine la sfârșitul lunii aprilie, sau alimentarea regulată cu o soluție de îngrășăminte tradiționale, între aprilie și iulie. Împiedicarea încălzirii ghiveciului, evitarea rafalelor puternice de vânt și asigurarea unui suport adecvat sunt alți factori importanți care trebuie luați în considerare.

Iarna, mutați ghiveciul într-o pivniță rece (0 – 5 grade) sau săpați-l în grădină, astfel încât baza plantei să fie la 5 cm sub nivelul solului. Clematisul cultivat pe balcoane poate fi protejat punându-l pe un panou gros de polistiren și înconjurând recipientul cu panouri de polistiren, placaj sau carton. Acoperiți containerele astfel pregătite cu polistiren prăjit sau cu alt material impermeabil. Stratul de izolare trebuie să aibă o grosime de cel puțin 10 cm și să aibă o protecție hidrofugă de sus. Dacă lăsați clematisul neprotejat pe un balcon pe tot parcursul iernii, rădăcinile pot îngheța.

Alți cățărători

Majoritatea cățărătoarelor pot fi cultivate cu succes în recipiente pe terase și balcoane. Parthenocissus quinquefolia este ideal pentru acest scop. Plantele ar trebui să fie plantate în recipiente suficient de mari (min. 10-30 l). Este vital să rețineți că plantele necesită udare regulată, adesea intensă.